štvrtok 29. augusta 2013

Polievky pri chudnutí áno / nie?

Polievky, áno, či nie

Zdravím Vás

Mnohí z Vás isto polievky majú v obľube. Či pred každým jedlom, či tú klasickú nedeľnú polievku, alebo už len na vyplnenie čakania na hlavné jedlo v reštaurácii. Sú polievky pri chudnutí prospešné? Či ich je teda vhodné jesť alebo nie sa dozviete v tomto článku. Tak poďme sa bližšie pozrieť na túto tému.


Pod pojmom polievka rozumieme tekuté jedlo. Avšak každá polievka je niečím iná. Čím?

Môže byť:
Vývar zo zeleniny
Vývar z mäsa
Krémová polievka
Mastná s okami
Bez tuku

Ktorá je teda najvhodnejšia? Určite sú to vývary z mäsa a zeleniny. Je to vlastne čistá tekutina, a preto je vhodná pre chudnutie. Telo ju bude prijímať ako vodu, má nízku energetickú hodnotu, čo je pri chudnutí vhodné a najmä nás zasýti a nie sme až tak hladný, takže nepotrebujeme zjesť toľko hlavného jedla.Vedzte, že sa stále bavíme o čistom vývare!(nie o cestovinách a kúskoch mäsa v nej)

Čo sa týka ostatných polievok, pri chudnutí sú viac-menej nevhodné. Ide totiž o krémové polievky, ktoré sú zahusťované smotanou, zápražkou, múkou. Tieto variantu sú nehodné pre obsah tukov a sacharidov. Tieto zvyšujú energetickú hodnotu polievok a je to zbytočné. Radšej tú energiu neprijať, alebo ju prijať z nejakého plnohodnotnejšieho jedla.

Či je polievka mastná alebo nie, spoznáte ľahko. Stačí pozrieť na hladinu a ak na nej plávajú mastné oká, určite sú to tuky! Takže pozor na to. Taktiež pozor na solenie polievok. Mnohí z nás majú radi výrazné chute, ale soľ vo väčšom množstve nie je vhodná. Soľ viaže vodu v tele a tým sa zvyšuje vaša hmotnosť. Takže so soľou opatrne aj kvôli vode, ale taktiež kvôli chuti. Čo tým myslím? No že ak budete veľa soliť, nebudú Vám až tak chutiť "obyčajné" veci ako neosolená praženica, zelenina a podobne.

Takže ak varíte nedeľnú polievku, skúste čo najzdravšie :). Dobrú chuť :)

2 komentáre:

  1. Tak záleží aké polievky. Napríklad mne pomohli zeleninové polievky pri chudnutí ohromne. A tiež plávanie v bazéne, ktorý sme kúpili na tomto eshope. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Také řeším problém spojený s hubnutím. Totiž chystám se zároveň hubnout a ruku v ruce bych si do těla chtěla dát piercing. Přesněji tedy do pupíku. No a řeším jak na to. Tedy přesněji Ako na piercing. Měl by někdo tipy? Budu do toho dávat hodně peněz, a tak nechci udělat nějakou základní chybu.

    OdpovedaťOdstrániť