nedeľa 4. augusta 2013

Sacharidové vlny - zaručený úbytok váhy?

Sacharidové vlny

Ahojte!

Termín sacharidové vlny je medzi nami už dlhšie zaužívaný, no stále o ňom mnohí nevedia. A práve preto píšem tento článok, aby ste sa čosi o tejto metóde chudnutia dozvedeli, na akom princípe je založená a čo treba robiť, aby bola účinná. V princípe ide o zvyšovanie a znižovanie sacharidov v strave každým dňom. Na čo je to dobré? Čítajte ďalej :)

Ako som hore spomenul, ide o menenie počtu prijatých sacharidov každým dňom. To má za následok neustály kolobeh metabolizmu, telo sa vďaka iným dávkam cukrov nikdy "nezastaví", nezačne spomaľovať ale stále bude v pohybe. A presne to chceme dosiahnuť, ak chceme schudnúť. Sacharidové vlny nebudú mať veľký zmysel ak nebudete cvičiť. Pohyblivý metabolizmus zabezpečený dobrou stravou a cvičenie je záruka schudnutia. Ako teda nato?

Skôr ako začneme, je potrebné povedať, že zostaviť jedálniček pre sacharidové vlny je naozaj už práca s číslami a vyžaduje si presné a striktné dodržiavanie jedálnička. Jedálniček si môžete zostaviť aj sami, alebo ma kontaktujte a pomôžem Vám aj ja. Tak poďme si vysvetliť základný princíp.

Povedzme, že si vlny nastavíme 50, 100, 150, 200. Čo to znamená? 1. deň príjmeme za celý deň 50 gramov sacharidov (áno je to málo, ale dá sa to vydržať). Ďalší deň príjmeme 100 gramov, ďalší 150 a nakoniec 200 gramov cukrov. Potom znova kolobeh opakujeme. Čiže znova 50, 100, 150, 200. Vlny si môžete nastaviť aj inak, napríklad 100, 200, 300 alebo môžete ísť aj opačne 300, 200, 100. Pochopili ste? Vlny zopakujeme približne 3 týždne a vtedy po poslednej vlne si nasadíme tzv. CHEAT DAY, ktorý znamená že budete jesť čo len chcete. To bude vlastne tsunami :). A potom znova nabehnete na vlny.

Sacharidy počítame z každého jedla, či už z ryže, mlieka, ovocia, jogurtov atď. Ak sa už chystáme spať a máme stále deficit cukrov (napr. napr máme vlnu 200 a pred spaním máte ešte len 150g, kľudne zjedzte nejakú sladkosť na doplnenie tejto hodnoty). Nehovorím tým, aby ste jedlá striedali sladkosťami! Tak to prosím Vás nechápte.

Upozorňujem, že je naozaj potrebné cvičiť intenzívne aby mali tieto vlny účinok. Veľa ľudí chváli túto metódu, iný hovoria, že je zlá kvôli "hrátkami" s metabolizmom. Ale ktorá diéta je iná? Ani jedna. Všetky sa s nami tak povediac hrajú. Mne sa zdá, že táto diéta je založená na dosť logickom fakte, že metabolizmus bude stále v pohybe. Poznám mnoho ľudí, ktorý ňou schudli a naozaj sa ňou dá schudnúť rýchlo. Či na trvalo, záleží od Vás a od Vašej následnej stravy.

Ja osobne som vlny nepraktizoval, ale budúci rok pred letom určite aspoň mesiac budem. Keď som chudol ja, išlo naozaj iba o úpravu jedálnička na 6 jedál denne, pitie vody a jedenie zdravších vecí. Nič viac mi nebolo treba. Avšak ak chcete vyskúšať niečo nové, skúste tieto vlny. Veľa šťastia :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára