nedeľa 1. septembra 2013

Alkohol a cvičenie

Pravda o alkohole

Zdravím milý čitateľ!

Určite Vás niekedy napadlo, aký vplyv na chudnutie a posilňovanie má alkohol. Ten fenomén, ktorý nám tak chutí a je súčasťou vychádzok s priateľmi, alebo romantických večerov s druhou polovičkou. Čo teda alkohol v tele spôsobuje a ako celkovo ovplyvní naše fungovanie?

Čítajte ďalej, a dozviete sa všetko potrebné :)




Alkohol v malej miere nemusí byť tak škodlivý, práve naopak, môže mať pozitívne účinky. Rozťahuje totiž žily, zlepšuje prekrvenie, no zasa pri väčšej miere odvodňuje telo, takže po poriadnom opijáši a ranných "suchotách" môžete byť kľudne aj o 5 kilogramov ľahší. Krátkodobo ak doplníte vodu, živiny, vitámíny a minerály do tela, váhu naberiete naspäť. Ak však pijete pravidelne, vo svaloch je málo vody a spomaľuje sa ich metabolizmus. Preto sa snažia živiny umelo nasať z krvy a to ich stojí veľkú námahu a zbytočne, pretože zatiaľ sa mohli venovať rastu. Alkohol taktiež vyčerpáva zásoby cukru, zamestnáva pečeň a veľký počet žliaz a tie nemajú v pláne dávať signály na rast svalstva, ak musia bojovať s vážnejším problémom, čo je detoxikácia.

Čo sa týka piva, najmä nealko, je vhodným zdrojom vitamínu B a je vhodným iónovým nápojom. Nič však netreba preháňať. Občasný malý pohár pivka, tak ako pohárik červeného vínka nemôže uškodiť, ale naopak, obohatiť :

Pri chudnutí by som alkohol vyradil z jedálničku úplne. Nie nadarmo sa hovorí, že sú to "prázdne kalórie". A ak už, tak pohárik vínka :)

Ale pamätajte, všetko s mierou! (Žiadne, že ak miera nevládze, pijeme aj bez nej :D)

2 komentáre:

  1. Ja sa svojho červeného len tak nevzdám, ale dosť som jeho pitie obmedzila, pretože by potom moja snahy prišli navnivoč. Skôr mi to tak neprišlo, ale keď človek utratí peniaze za športové vybavenie a vynaložia takú námahu, tak sa mu úplne nechce to sabotovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To, že alkohol a chudnutie nejde dohromady si veľmi dobre uvedomujem, ale tiež sa ho asi len tak nevzdám. Na druhú stranu dávam si ho iba občas, takže to asi ničomu nevadí. Inak čo sa týka chudnutia, tak som podľa môjho názoru na veľmi dobrej ceste. Už asi rok pravidelne chodím behať a pomáha to. Navyše podľa môjho fitness náramku sa neustále zlepšujem.

    OdpovedaťOdstrániť