piatok 16. augusta 2013

Nutričné hodnoty

Nutričné hodnoty
Dočítali ste sa mnoho vecí a stále sa hovorí o nejakých nutričných hodnotách? Čo to je? Sú to hodnoty makroživín (bielkovín, sacharidov a tukov), ktoré produkt, alebo potravina obsahuje. Tieto živiny je dobré si strážiť a vedieť aspoň zbežne čo aká potravina obsahuje. Prečo je potrebné vedieť tieto hodnoty a prečo sa nimi riadiť? To všetko sa dozviete v tomto článku.


Nutričné hodnoty nám hovoria, ako som spomínal, o tom, koľko BST obsahuje určitá potravina. Na internete je mnoho tabuliek nutričných hodnôt, ale taktiež ich nájdeme na väčšine produktov v obchodoch. Prečo teda vedieť čo jeme?

Ideme niekam von jesť a nevieme čo si dať, no chceme si dať niečo chutné a zdravé. Tak určite sa obrátiť na rybu, kuracie mäso, morčacie, alebo nejakú zdravú hovädzinu. Ako prílohu grilovaná zelenina, ryža, varené či opekané zemiaky a šalát. Prečo takáto kombinácia? Uvedené druhy mäsa nám poskytnú dostatok bielkovín a majú nízky obsah tuku a ak nejaký, tak ten zdravý :). Ryža, zemiaky nám poskytujú zásobník komplexných sacharidov aby sme boli zasýtený na dlhšiu dobu. Samozrejme treba dbať aj na prípravu jedla, vhodné je varenie, dusenie, grilovanie. Takže ak si dáte vysmážanú kuraciu šniclu, nemyslite si, že ste si dali zdravé jedlo.

Takže v škatuľke povedané: Pri mäsa nás zaujímajú bielkoviny a tuky, pri prílohe sa bavíme o sacharidoch, prípradne tukoch, pri omáčkach hlavne o tukoch a pri malinovke o sacharidoch. Teraz koľko toho treba zjesť? Na to nám slúžia už tabuľky nutričných hodnôt. Uvediem príklad:

Zostavme si jedálniček z nasledujúcich ingrediencií:

Kuracie mäso (21,4g bielkovín, 0g sacharidov, 3,1g tukov)
Ryža (7,9g bielkovín, 79g sacharidov, 0,6g tukov)
Kukurica (3g bielkovín, 23g sacharidov, 1,5g tukov)
Šalát (1g bielkovín, 7g sacharidov, 0,3g tukov)

Tieto hodnoty sú uvedené na 100g výrobku. Nájdete ich tak všade. (Môžu byť písané aj na celý obsah výrobku, napríklad jogurty, tvarohy a pod.) Tak si povedzme že chceme 150g kuraciny, 100g ryže, 20g kukurice a 50g šalátu. Hodnoty tohto jedla budú nasledovné.

Kuracina: B: 21,4 + 1/2 x 21,4; S: 0; T: 3,1 + 1/2 x 3,1
Ryža: B: 7,9; S: 79; T: 0,6
Kukurica: B: 0,2 x 3; S: 0,2 x 23; T: 0,2 x 1,5
Šalát: B: 0,5; S: 3,5, T: 0,15

Celé jedlo bude mať nutričné hodnoty cca:  41,1g bielkovín, 87,1g sacharidov, 5,7g tukov. Bielkoviny z ryže a šalátov neberme moc do úvahy, ale tak môžeme to zaokrúhliť na 40g. 85g, 6g.

Takže je dobré vedieť približne čo aké jedlo obsahuje, aby ste vedeli čo jesť ak si jedlo nepripravujete vy, alebo ak zrovna nakupujete a neviete sa rozhodnúť. Tak príjemné jedenie :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára