piatok 16. augusta 2013

Pravda o vajíčkach

Pravda o vajíčkach

Jesť vajíčka? Nejesť? Či už chudnúcich, alebo posilňovacích jedincov určite zaujíma, ako to s vajíčkami je. Veľa sa narozprávalo o tom, že sú nezdravé, že sa z nich priberá a že obsahujú nezdravý cholesterol. Tak sak poďme bližšie na túto tému pozrieť z laického hľadiska...



Veľa som hovorilo o tom, že vo vajciach (žĺtkach) je nezdravý cholesterol. Je to naozaj tak? Už sa toho narozprávalo dosť a posledné dohady tento mýtus vyvrátili. Na väčšiu konzumáciu vajec by si mali dávať pozor najmú tí s vysokým tlakom, kardio, vysokým cholesterolom. Inak vajcia ne sú nijako škodlivé.

S priberaním určite nesúhlasím, keďže sú v stravovacom jedálničku skoro každého človeka. Je pravda že žĺtka obsahujú tuky, ale tých sa báť netreba. No ak sa naozaj rozhodnete žĺtka dávať preč, tak pekne psíkovi na krajšiu srsť a vy si urobte praženicu iba z bielok.

Na farbu škrupiny netreba pozerať, vraví sa že tie s hnedou sú zdravšie ako tie s bielou. To nie je pravda. Vajce ako vajce má rovnakú výživovú hodnotu bielkovín a tukov.

Takže na závar môžem vajcia len odporučiť. Kvôli výborným nutričným hodnotám, chuti a mnohým variáciám, ako ich možno pripraviť :) Dobrú chuť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára