piatok 2. augusta 2013

Jedlo po tréningu

Potréningové jedlo

Prebrali sme základy ohľadom koktailov a čo teraz? Teraz príde na rad potréningové jedlo. Toto jedlo by sa malo podávať maximálne do hodiny od konca tréningu. Odporúčam 45 minút. Čo musí takéto jedlo obsahovať aby bolo výživné, zdravé, plnohodnotné a vhodné vlastne po cvičení? Čítajte ďalej a všetko sa dozviete...


Jedlo po tréningu je najdôležitejším jedlom dňa. Treba naň klásť čo najväčšie požiadavky a dbať na jeho prípravu, suroviny obsiahnuté v ňom a konzumáciu.

Prv ako sa pustíme do varenia, povieme si niečo o tomto jedle, aby sme boli všetci v obraze. Potréningové jedlo by malo byť zmesou bielkovín a komplexných sacharidov. Najvhodnejším zdrojom bielkovín je mäso a to: kuracie prsia, zajac, diviak, hovädzina (zdravšie časti), ryby (tuniak, losos, pstruh, sardinky). Čo sa týka konzervovaných rýb, určite kupujte a konzumujte ryby drvené vo vlastnej šťave a nie v oleji. Ak nezoženiete iba vo vlastnej šťave, snažte sa čo najviac oleja vycvrkať preč :). Čo sa týka porcií, tak ja si dávkujem celú konzervu tuniaka (250g), čo robí okolo 30g bielkovín. Kuracinu a ostatné mäso si nevážim, ale dám si ho dosť :). Mäsa môžete koľko chcete.

Čo sú to tie komplexné sacharidy? Jednoducho povedané, sú to zložitejšie sacharidy. Nie sú to jednoduché cukry ako glukóza v ovocí, sladkosti a podobne. Tieto sacharidy nemajú sladkú chuť a uvoľňujú sa v tele postupne narozdiel od jednoduchých cukrov. Komplexné sacharidy sú v pekárenských výrobkoch, cestovinách, ryži, pohánke a pod. Odporúčam jesť čo najviac ryžu. Dávkovanie buď necháte od oka, alebo si to približne navážite podľa nutričných tabuliek.

Dobrú chuť :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára