sobota 3. augusta 2013

Kedy a koľko cvičiť?

Kedy a koľko cvičiť

Ahojte!

Zaujíma Vás kedy a koľko treba cvičiť? Tieto hodnoty sú v cvičení veľmi podstatné a vedieť o tom čosi, sa Vám určite zíde. V pokračovaní sa dozviete, kedy, v akej časti dňa je najlepšie cvičiť a koľko by mal tréning trvať. Tak poďme nato...




Kým sa začneme baviť o tom kedy a koľko treba cvičiť, dôležité je aby sme si uvedomili, čo daným cvičením chceme dosiahnuť. Teda či ide o kardio tréning (vhodný na chudnutie) alebo o posilňovací tréning na naberanie hmoty. Tak sa poďme bližšie pozrieť na to "kardio".

Kardio tréning

Ráno? Poobede? Večer? Kedy je najvhodnejšie zaradiť v rámci časového harmonogramu tento tréning? Odpoveď nie je jednoznačná. Záleží od každého jedinca zvlášť. Záleží od vašej nasadenej stravy, od ambícií a každého proporcií.

Prečo je tréning vhodný ráno? Ráno je telo po dlhom odpočinku, bez prijatej stravy  a čo je pre nás dôležité, bez, alebo s minimom cukru. Preto sa vraví, ráno na lačno je tréning najlepší. Z hľadiska pálenia tukov áno, pretože glykogénové zásoby sú takmer vyčerpané a ako vieme, po vyčerpaní týchto energických zásob, telo začne využívať energiu z tukov a to je to, čo je dôležité! Takže ráno si treba dať čistú čiernu kávu, bez cukru a mlieka, počkať 20-30 minúť a ísť sa vypotiť, či už von alebo do fitka. Prečo kávu? No kvôli energii, ktorú hneď ráno ešte nemáme by nás mohla káva trošku nakopnúť a zároveň nám pomôže sa viac spotiť.

Prečo trénovať poobede? Tréning poobede má jednu značnú výhodu a tou je, že už sme načerpali nejaké tie kalórie z potravín a tým pádom máme aj energiu na výdaj. Tréning však prvých 15-20 minút spôsobí len zbavovanie glykogénu a až následne sa začnú využívať aj tuky.

Prečo trénovať večer? Večerné behanie po vonku znie lákavo však? Má to svoje výhody aj nevýhody. Nevýhodou môže byť už únava po celom dni a tá môže byť veľká. Preto môže byť váš výkon obmedzený. Výhodou je, že ak si večer zabeháme a potom už nebudeme jesť, telo ešte spaľuje kalórie aj po cvičení (1-2 hodiny), kým telu znova nedoprajete cukry. Čiže laicky povedané, po cvičení ešte pálite, ale ak sa najete hneď, proces zastavíte. Preto sa odporúča zabehať si večer už po poslednom jedle. Piť vodu, nesladený čaj môžete. Nevýhodou ešte môžu byť komáre!

Dĺžku tréningu odporúčam minimálne 45 minút, ale neprekročiť 90 minút. Tento časový interval bohato stačí, ak viete, ako nato. Pri rannom cvičení stačí min. 30 minút (keďže sme sa zbavili vyprázdňovania glykogénu v krvy, presne tak :) už ste si čosi zapamätali), ale nič nepokazíte ak to bude aj tých 40.

Posilňovací tréning

Čo sa týka toho, či cvičiť ráno, na obed, večer je individuálne. Záleží hlavne od vášho tréningového plánu, či je v jeden deň ľahší, alebo ťažší. Ak ľahší, možno by ste ho zvládli doobeda iba po raňajkovom príjme energie, ak ťažší, ráno by ste nevládali, tak tréning presuniete až po obede, alebo pred večerom. Ako vravím, čo sa týka tohto tréningu, každý musí na tú svoju hodinu prísť sám, kedy má najviac energie, najväčšiu silu a najväčšiu koncentráciu.

Dĺžka tréningu by nemala presahovať max. 90 minút. Potom už môže byť tréning skôr na škodu a na úžitok. Optimálna je tá hodinka (ja cvičím 70 minút). To sa samozrejme netýka profesionálnych športovcov, ktorý cvičia niekoľko hodín denne a dokonca aj dvojfázovo. Tam už sú rôzne regeneračné prípravky a pod.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára