nedeľa 18. augusta 2013

Spánkom k úspechu

Spánkom k úspechu

Trénujete a nedarí sa Vám pribrať na objeme? Máte veľmi dlho svalovicu? Nevládzete dotiahnuť tréning do konca? Trénujete nad svoje maximum? Ak áno, musíte dbať aj na dostatočnú regeneráciu! Ak budete kvalitne oddychovať, telo sa Vám zato odvďačí. V článku Vám poviem čosi málo o regenerácii tela a svalov a prečo je to tak podstatné :)


Naše telo nie je stroj, že dokáže pracovať neustále bez akejkoľvek prestávky. Každodenný stres, tréningy, strava, to všetko má vplyv na regeneráciu nášho organizmu a čo nás možno viac zaujíma aj svalov. Vraví sa že na úplne zregenerovanie svalov je potrebných 24-36 hodín odpočinku. Nezaškodí aj oddychovať aj 2 dni, veď ako rýchlo zregenerujeme záleží od každého jedinca, jeho štýlu života, náročnosti tréningov a podobne. Taktiež sa nie nadarmo hovorí o kvalitnom spánku, ktorý mi mal trvať aspoň 8 hodín. Takže ak netreba, nikam sa neponáhľajte a kľudne nechajte svoje telo odpočívať, ono sa vám potom oplatí.

Ak nedoprajete telu dostatok odpočinku, môže začať byť slabé, nebudete vládať cvičiť, nebudete chudnúť, no proste telo prejde to režimu "spánku", aj keď bude hore. Môžete si tým precvičiť a odpáliť určitý sval a to vás zbrzdí na oveľa dlhšie ako jedna poobedňajšia siesta, či vyspávanie do 11tej hodiny rána.

Kvalitnú regeneráciu ako som spomínal zabezpečíte aj kvalitnou stravou, bohatou na vitamíny. Svaly, glykogénne zásoby po tréningu treba doplniť aby telo mohlo začať znova pracovať. Dnes sa dajú kúpiť aj rôzne regeneračné doplnky výživy, čaje, ale ja som zastánca maximálne tých čajov a aj to iba v zime, kvôli chuti :D

Takže zhrniem to jednou vetou: "Spánkom k úspechu" :)

1 komentár:

  1. spánok je základ odporúčam tento článok https://sjz.sk/spanok-vasa-tajna-zbran/

    OdpovedaťOdstrániť