sobota 24. augusta 2013

Stagnácia - jej riešenie

stagnácia a jej riešenie

Každý z Vás, či už pri chudnutí, alebo posilňovaní sa dostal do okamihu, kedy sa telo prestalo meniť, nezmenšovalo sa, alebo naopak, nerástlo. Tento okamih sa nazýva stagnácia - zastaví sa progress - pokrok. Je to veľmi nepríjemná vec a stagnácia môže nastúpiť kedykoľvek. Preto je potrebné vedieť následovné...


Stagnácia vzniká vtedy, keď už dlhší čas, laicky povedané, robíme to isté. Týka sa to najmä cvičenia, ale môže nastať aj pri dlhodobom rovnakom stravovaní. Čo teda spraviť, aby sme telo znova dostali znova do pohybu?

Zmena tréningu - zaručene pomôže. Zmeniť cviky, zmeniť záťaž, opakovania, poradie cvikov, to všetko má vplyv na stagnáciu. Ak dlho opakujeme to isté, telo si predsa zvykne a nebude sa "hýbať". Treba ho šokovať a prekvapiť niečím novým.

Zmena stravy - taktiež je vhodné obmieňať potraviny. Ak sa dlho stravujeme rovnako, telo spomalí metabolizmus a odbúravanie tukov pôjde pomalšie, alebo pôjde až slimačím tempom, alebo sa úplne zastaví. Platí to isté. Prekvapte telo tzv. "cheat day-om" kedy zjete niečo, čo sa do diéty veľmi nehodí, to nakopne metabolizmus a znova sa vráťte na zdravé stravovanie. Obmieňajte jedlá, nestravujte sa z tých istých piatich potravín celý čas.

Ak nepomôže ani jedno, zrejme ste pretrénovaný - to znamená nasadiť pauzu od posilňovania a nechať telo zregenerovať. Veď nedokáže pracovať stále naplno a potrebuje tiež pauzu. Takže doprajte si relax, kúpeľ, masáže a podobnú rekreáciu.

Stres - tiež dôležitý faktor. Môže mať za následok stagnáciu, takže doporučujem čo najmenej sa stresovať :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára